Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 92 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Vermogen (watt, W)

Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in watt. Eén watt is de hoeveelheid stroom die per seconde verbruikt of geproduceerd wordt. Het aantal watt van een zonnepaneel geeft dus aan hoeveel zonnestroom er per seconde door het paneel geproduceerd wordt.

Piek vermogen (wattpiek, Wp)

Het vermogen van zonnepanelen variëert naarmate er meer of minder licht op valt.
Om het vermogen van een zonnepaneel aan te kunnen geven, wordt het begrip ‘piek vermogen’ gehanteerd. Piek vermogen wordt aangeduid in wattpiek (Wp).
Het aantal wattpiek van een zonnepaneel geeft aan hoeveel watt het zonnepaneel onder ideale omstandigheden levert. Een gangbaar piek vermogen van een zonnepaneel is
250 Wp. Een zonnepaneel van 250 Wp houdt dus in dat het onder ideale omstandigheden 250 watt levert.

Basisbegrippen

Opbrengst (kilowattuur, kWh)

Wat je zonnepanelen in een uur aan zonnestroom produceren, noemen we de uuropbrengst. Als zonnepanelen met een vermogen van 250 watt een uur lang zonnestroom produceren, krijg je een opbrengst van 250 wattuur.

De jaaropbrengst van zonnepanelen wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh).
Dit wordt zo gedaan omdat het om een grote hoeveelheid gaat. Eén kilowattuur is hetzelfde als 1.000 wattuur. Een gemiddeld zonne-­energie systeem van 15 zonnepanelen levert per jaar zo’n 3.375 kWh per jaar.

Wil je weten hoe zonnepanelen werken? Kijk dan hier.

Verbruik (kilowattuur, kWh)

Voordat je zonnepanelen aanschaft is het belangrijk om te weten wat je per jaar aan stroom verbruikt. Zo kun je eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om in je jaarlijks stroomverbruik te kunnen voorzien. Je verbruik is het totaal van alles wat er in je huis aan stroom wordt afgenomen (lampen, televisie, wasmachine en andere elektrische apparaten).

Omdat je verbruik per jaar meestal om een grotere hoeveelheid gaat, drukken we dit uit in kilowattuur. Je kunt je jaarlijks stroomverbruik terugvinden op de jaarrekening van je energieleverancier. Een gemiddeld Nederlands gezin van 4 personen verbruikt per jaar gemiddeld 4.580 kWh aan stroom. (bron: Nibud 2014)

Wil je weten wat jij kunt besparen met OpdeZon zonnepanelen?
Vraag dan hier jouw gratis zonne­-energieplan op maat aan.