Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 86 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Rendement op zonnepanelen?

Ja, maar wel op mijn euro!

Geplaatst op 16 oktober 2012 door Paul Dalebout

zonnepanelen-rendementWie zonnepanelen koopt weet het: zoveel verkopers, zoveel verhalen. Elk bedrijf weet wel te vertellen waarom zijn eigen zonnepanelen het beste presteren. En vaak wordt dat onderbouwd met een hoop technische termen.

Een greep uit de ballebak: zonnepanelen met een positieve tolerantie van wel 5%, zonnepanelen met een hoger rendement (want mono-kristallijn), zonnepanelen met speciaal anti-reflectie glas, zonnepanelen met hit technologie, zonnepanelen met wel 300 Wattpiek, zonnepanelen met zeer goede prestaties bij diffuus licht (handig in Nederland waar de zon vaak achter de wolken schijnt!), zonnepanelen met een lage temperatuurcoëfficiënt, zonnepanelen met….

Een goede beslissing is gebaseerd op investering, opbrengst en kwaliteit

Begint het u al te duizelen? Mij inmiddels niet meer, maar dat heeft even geduurd kan ik u melden. Je moet inmiddels wel een ingenieur zijn om zonnepanelen te kopen. Maar zo ingewikkeld kan het toch niet zijn? Als we een televisie kopen, dan lukt dat toch ook zonder te begrijpen hoe de plasma technologie werkt? Of LCD? Of vroeger de kathodestraalbuis??

Nou, ik zal u gerust stellen: het is ook niet zo ingewikkeld. Alle bovenstaande zaken die gaan er over hoe goed een zonnepaneel in staat is om zonlicht om te zetten in elektriciteit (zie ondestaand kader voor een toelichting per term). Dit is het zogenaamde elektrische rendement. Hoe hoger het elektrische rendement, hoe hoger de opbrengst.
Het elektrisch rendement is dus van belang, maar het is niet het hele verhaal. Het andere deel van het verhaal is dat de zonnepanelen ook geld kosten; als u heel veel betaalt voor een beetje extra rendement, dan bent u alsnog een dief van uw eigen portemonnee.
Het elektrisch rendement is dan hoog, maar het financieel rendement is laag.

Bij een goede beslissing rondom de aanschaf van zonnepanelen spelen dus zowel de investeringskosten als de opbrengsten een rol. Een derde punt dat van belang is, is de kwaliteit (van zonnepanelen en van de verkopende partij!). Die vertelt u namelijk hoe zeker u er van kunt zijn dat u de voorspelde opbrengst ook daadwerkelijk krijgt.

Rendement bij zonnepanelen: de investering

Het belangrijkste aandachtspunt bij de investering is dat u alle kosten meeneemt.
Let goed op wat de aanbieder eventueel uitsluit en vraag hem een ‘all in‘ prijs te geven voor de hele werkende installatie. Geen verrassingen achteraf! Veel scherp geprijsde aanbiedingen sluiten een deel van het installatiewerk uit. Bekende voorbeelden zijn het aanleggen van een extra groep in de meterkast (bijna altijd nodig), verborgen meerprijzen voor zwarte zonnepanelen en extra kosten voor een platdak opstelling.

Verder is de investering eenduidig: ze betreft al het geld dat u kwijt bent (dat ‘van uw rekening verdwijnt‘) om de zonnepanelen werkend op uw dak te krijgen.

Rendement bij zonnepanelen: de opbrengst

Er zijn twee manieren om achter de opbrengst van zonnepanelen te komen: meten of berekenen. Het voordeel van meten is dat u het precies weet. Nadeel is dat u minimaal een jaar moet wachten voor u enigszins betrouwbare resultaten heeft (en dan nog speelt het weer een aanzienlijke spelbreker). Berekenen doet u vooraf en kan heel precies.
De belangrijkste voorwaarde om dit goed te doen is dat u het door een professionele partij met professionele simulatie software laat doen. Deze software moet lokatie, hellingshoek, oriëntatie en merk en type paneel en omvormer in ogenschouw nemen (en dus veel verder gaan dan een vuistregel die onterecht alle zonnepanelen en alle daken over één kam scheert).

Vraag uw leverancier waar hij zijn berekeningen op baseert en vraag hem de achterliggende simulatieberekeningen ter controle mee te sturen. Als u echt zeker wilt zijn van uw zaak, kunt u één en ander na laten rekenen door een onafhankelijk bureau. Siderea is daar een goed (en door mij vaak aangehaald) voorbeeld van.

Rendement bij zonnepanelen: kwaliteit

Een zonnepaneel kan goedkoop zijn en veel opleveren, maar als het over vijf jaar uit elkaar valt, dan verdient het zichzelf nooit terug! (laat staan dat u er wat aan overhoudt). Kwaliteit is misschien wel het lastigst vast te stellen onderdeel van zonnepanelen en er ligt hier een gapend gat voor de overheid en certificerende instanties om hier een stuk duidelijkheid te gaan verschaffen.

Tot dat moment kunt u op drie dingen letten:

1. Heeft het zonnepaneel de vereiste keurmerken (in ieder geval de CE markering en de IEC 61215 en IEC 61730 keurmerken, de laatste twee in Europa meestal door het Duitse TÜV toegekend)

2. Is de producent van de zonnepanelen een bekende partij? Van een groot consumentenmerk als Sharp of LG mag u kwaliteit verwachten, zij zullen hun naam niet zomaar te grabbel gooien. Grote en bekende solar bedrijven zijn nog niet altijd bij het grote publiek bekend. Wilt u weten welke partijen tot de grootste ter wereld behoren en dus een bewezen staat van dienst hebben, dan kunt u hier eens kijken.

3. Van wie koopt u de zonnepanelen? Als er een probleem is met uw installatie, zult u waarschijnlijk geen contact opnemen met de (veelal Chinese) producent.
Nee, de eerste en aangewezen persoon is de partij van wie u de zonnepanelen heeft gekocht. Is deze partij betrouwbaar en bestaat ze over vijf jaar nog? Vraag referenties, lees goed de website en bovenal: ontwikkel een gevoel. U doet uiteindelijk een investering voor 25 jaar, dus zorg dan ook voor een partij die 25 jaar aan uw zijde staat!

Om kort te gaan…

Breng uw beslissing terug tot de basics: rendement op investering. Stel gerichte vragen aan uw leveranciers om kosten, opbrengst en kwaliteit boven tafel te krijgen. Luister naar uw onderbuik en… laat u niet foppen met zwaar klinkende termen. Het gaat per slot van rekening om het resultaat.

De termen verklaard

Al deze termen beïnvloeden het energetisch rendement en dus de opbengst van zonnepanelen.

Positieve tolerantie – dit wil zeggen dat het opgegeven piekvermogen (bijvoorbeeld 285 Wattpiek) aan de voorzichtige kant is en in de praktijk positiever kan uitvallen. Hetgeen zou leiden tot meer stroomopbrengst.

Hoog rendement zonnepanelen – dit zijn zonnepanelen die bovengemiddeld veel zonlicht omzetten in elektriciteit. Monokristallijne zonnepanelen doen dit altijd wat beter dan multikristallijne. Ook zijn er speciale technieken (bijvoorbeeld de HIT technologie van Panasonic) die het rendement verhogen. Ideaal voor als u het oppervlakte optimaal wilt benutten. In termen van financieel rendement niet altijd de beste oplossing.

Anti reflectie glas – dit glas weerkaatsts minder licht, zodat de zonnepanelen meer licht opvangen en dus ook meer elektriciteit opwekken. Wederom een hoger energetisch rendement.

Prestaties bij diffuus licht – licht dat niet rechtstreeks van de zon komt, wordt diffuus licht genoemd. Sommige zonnepanelen zijn beter in het omzetten van diffuus licht in elektriciteit dan anderen. Deze zonnepanelen hebben dus een hoger energetisch rendement in omstandigheden met veel diffuus licht (zoals in Nederland).

Lage temperatuurcoëfficiënt – hoe warmer zonnepanelen worden hoe minder goed ze in staat zijn om zonlicht om te zetten in stroom… Dat zou u niet direct verwachten, maar veel zon heeft dus ook een keerzijde: de hoeveelheid licht gaat weliswaar omhoog, maar het percentage licht dat wordt omgezet gaat naar beneden. De mate waarin een zonnepaneel bij een bepaalde temperatuur in staat is om zonlicht om te zetten in elektriciteit wordt bepaald door de temperatuurcoëfficiënt. Hoe lager deze is, hoe ongevoeliger een zonnepaneel is voor hogere temperaturen en hoe beter hij dus presteert bij hoge temperaturen.

Heeft u zelf ervaring met (rendement op) zonnepanelen? Of heeft u een vraag?

Neem contact met ons op en we komen bij u terug!

Paul Dalebout

Geplaatst op 16 oktober 2012 door:

Paul Dalebout

Specialist Rijden OpdeZon