Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 92 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

OpdeZon plaatst 39 Tesla Powerwalls

Wijk slaat eigen zonne-energie op

Bijgewerkt op 3 juni 2019 - oorspronkelijk bericht 1 maart 2017 door Yildiz Celie

OpdeZon maakt de pilot ‘Jouw Energie Moment 2.0’ (JEM 2.0) mogelijk in samenwerking met energieleverancier Fudura. OpdeZon installeerde de thuisbatterij ‘Tesla Powerwall’ met een omvormer van SolarEdge. Bij veertig inwoners uit de wijk Meulenspie in Breda testen met het opslaan van zonne-energie tot eind 2017.

Opslaan van zonne-energie

Het project stelt 39 bewoners in staat om zonnestroom overdag op te slaan en ’s nachts te gebruiken. Met behulp van een slimme energiecomputer wordt de opgeslagen stroom daarnaast gebruikt om tekorten aan stroom elders in het net op te vangen.

Hierbij wordt geëxperimenteerd met dynamische tarieven. De pilot is bedoeld om te kijken of, en hoe de tarieven kunnen bijdragen aan het opvangen van wisselingen in aanbod van zonne- en windenergie zonder het elektriciteitsnet te verzwaren.

Tesla Powerwall

Tesla’s slimme thuisbatterij heeft een capaciteit van 6,4 kWh. Dit is voldoende om de zelf opgewekte zonne-energie op te slaan. De energie kan op een zelf gekozen tijdstip gebruikt worden.

Is de elektriciteitsvraag in de wijk hoog dan kan de Tesla Powerwall worden ontladen, om aan de vraag te voldoen. Netbeheerde Enexis wil hiermee inzichtelijk krijgen hoe de belasting van het elektriciteitsnet in evenwicht kan blijven.

De eerste Tesla Powerwall om zonne-energie op te slaan. OpdeZon plaatste in totaal 39 installaties.

Een thuisbatterij brengt autonomie

Vanuit financieel oogpunt is thuisopslag op dit moment nog geen rendabele investering. De salderingsregeling in Nederland betekent in feite dat je een gratis batterij in de vorm van het elektriciteitsnet tot je beschikking hebt. Een thuisbatterij verkleint wel de afhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk.

Door je eigen zonnestroom overdag op te slaan en ’s nachts te gebruiken heb je minder vaak stroom van het net nodig. Zo krijg je als consument meer controle over de herkomst van energie en ben je minder afhankelijk van de grijze stroom uit het elektriciteitsnet.

Projectpartners

Partners in de pilot Jouw Energie Moment 2.0 zijn netbeheerder Enexis, energiedienstverlener Fudura, aggregator Senfal, technologieontwikkelaar Technolution, gebruikersinteractie expert Shifft en kennisinstituur TNO.

De installatie van de Tesla Powerwall met omvormer van SolarEdge is verzorgd door OpdeZon. JEM 2.0 is mede mogelijk gemaakt dankzij een RVO subsidie uit TKI Switch2smartgrids. De toepassing van thuisbatterijen is ondersteund met een subsidie uit het RVO iDEEGO programma uit TKI EnerGO.

Meer weten over de Tesla Powerwall? Neem contact met ons op.

Yildiz Celie

Bijgewerkt 3 juni 2019 door:

Yildiz Celie

Journalist | Webredacteur