Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 84 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Zonnepanelen op gasbetonnen dak

Verslag van een bijzonder project

Geplaatst op 9 november 2013 door Liset Hamming Communicatie&PR

Zonnepanelen op halfrond dakHet is maandagmiddag als ik de Gesina Veldtstraat van Castricum in rij. De zon is vandaag niet achter de wolken tevoorschijn gekomen, maar het is wel warm. In de doodlopende straat staan tien huizen waarvan er vorige week op twee daken zonnepanelen geplaatst zijn. Vandaag worden er nog drie daken zonnepaneelklaar gemaakt. Dat is gezien de honderdduizend zonnepanelen die Nederland inmiddels rijk is niet zo gek meer, maar hier is iets bijzonders aan de hand. De daken van deze huizen zijn namelijk halfrond en van gasbeton.

Op een gasbetonnen dak, kan dat?

Het gasbeton (ook wel cellenbeton) waar de daken van Kees Feelders en zijn buren van gemaakt zijn, is een poreus materiaal. Voor het plaatsen van zonnepanelen moeten er door de 10-12 centimeter dikke isolatielaag heen een aantal gaten in het gasbeton geboord worden. Het dak van Kees en zijn buren is bovendien halfrond. Als de zonnepannelen eenmaal op het dak geïnstalleerd zijn, zullen er naast weer en wind extra krachten op de constructie komen te staan.

”De ene aannemer durfde het niet aan en de andere deed er veel te luchtig over’’, vertelt Kees als ik bij hem en zijn vrouw Tineke aan tafel schuif. Kees en Tineke liepen al jaren rond met de wens om zelf hun energie op te wekken maar een aannemer vinden die de klus aan durfde te nemen, bleek niet makkelijk. Toevallig liep Kees zijn buurman Hans Bakker met hetzelfde idee rond. Hans stuurde een e-mail naar de buurt om te vragen wie er geïnteresseerd waren in zonnepanelen op hun halfronde gasbetonnen dak.

Van 1 dak naar buurtproject

”De zonnepanelen op ons dak zitten er mede dankzij de inspanningen van Paul, licht Kees toe. Paul Dalebout, de oprichter van OpdeZon durfde de plaatsing van zonnepanelen op de halfronde gasbetonnen daken wel aan. Toen Hans aan Paul vroeg om een offerte op te maken, zocht Paul contact met de constructeur van de daken en liet hem uitrekenen of de zonnepanelen op de gasbetonnen daken geplaatst konden worden en hoe. Het resultaat was een uitgebreid technisch rapport. Tot aan de maat schroeven staat erin, vertelt Tineke. Toen we de offerte van Paul zagen, waren we meteen gecharmeerd. Hij kwam sympathiek over, had gedegen informatie en de prijs was ook wat we hadden verwacht.

Er waren mensen uit de buurt die daar nog niet over hadden nagedacht en nu zeiden: ”zonnepanelen, ook een idee. Daar waren Hans en Kees blij mee, want als groep krijgen ze een korting van OpdeZon. Nog een voordeel: Ik ben zelf niet zo technisch onderlegd, vertelt Kees, Maar mijn buurman wel dus toen ik hem het rapport liet zien, wisten we dat het dus wel mogelijk was.

Energiebehoefte op maat

Inmiddels zijn zowel Hans als Kees beiden de trotse eigenaren van vierentwintig zonnepanelen. Met de vierentwintig zonnepanelen kunnen ze het totaal van hun energiebehoefte (tussen de vijf en zesduizend kilowattuur) zelf opwekken. Maar vandaag schijnt de zon niet, probeer ik voorzichtig, terwijl ik door het raam de lucht check. Nu valt er geen zon maar wel licht op, legt Tineke mij uit. De panelen leveren nu de helft van hun maximale vermogen. Als er nu een wasmachine aanstaat en er daardoor meer energie nodig is dan dat de zonnepanelen op dat moment opleveren, dan wordt er automatisch energie van het net gehaald. Voor alles wat we hier aanzetten, wordt in eerste instantie de energie van onze zonnepanelen gebruikt. Rechtstreeks. Alles wat we meer produceren en op dat moment niet gebruiken, gaat het net op. In feite neemt iemand anders dat dan af, maar wij krijgen ervoor betaald. ’s Avonds, als de zon niet meer schijnt, dan halen wij juist stroom van het net af. Want dan willen we meer energie dan er op dat moment geleverd kan worden. Daar betalen we dan voor. Aan het einde van het jaar wordt  de rekening opgemaakt.”

Zichtbaar resultaat

In de meterkast is door OpdeZon een meter geplaatst waardoor je op elk moment kan zien hoeveel kilowattuur aan het net wordt geleverd of juist van het net wordt afgehaald, vertelt Kees als we bij de stoppenkast staan. Ik vraag of ze dan ook vlug naar de meterkast rennen om te zien wat er gebeurt als er een wolk voor de zon verschijnt. Maar daar hebben ze gelukkig een andere manier voor. OpdeZon heeft hier nog een ander metertje geïnstalleerd en die stuurt een paar keer per uur informatie door die wij kunnen volgen. Kees pakt zijn iPad erbij en opent een app. Op het scherm staan een aantal grafieken die de zonne-energieopbrengst weergeven. Zo kunnen we in de gaten houden of we op koers liggen.’”

Kees is tevreden met hun beslissing om zelf energie op te wekken. Je doet het omdat je onafhankelijk wil zijn van het net en je wilt toch ook dat groene gevoel hebben. We doen er werkelijk wat aan in plaats van alleen maar praten en je hebt er echt financieel voordeel van.”

De constructie

Als ik weer buiten sta, spreek ik de hoofdmonteur aan die bij aankomst op het dak van Kees zijn andere buurman Rob aan het werk was. Vond je het eng om dit te doen?” vraag ik hem. Het is wel iets waar je extra zorgen aan hebt, antwoordt hij als ik uitleg dat ik op het halfronde gasbetonnen dak doel. Het is de eerste keer dat we zonnepanelen op gasbeton met isolatielaag monteren. Je moet er goed over nadenken en informeren hoe je te werk moet gaan. Gasbeton is heel bros. Maar als je weet waar je in zit, je meet het uit en je weet hoe lang het moet uitharden, dan is het gewoon doen, legt hij me uit. Uitharden? ”Je boort je gat, stopt er twee-componenten kit in en laat dat uitharden. Nu is het niet zo zonnig maar vorige week ging dat heel snel”De schroeven zitten dan, door de isolatielaag heen, met een chemische verankering in het gasbeton vast. ”Daarna monteer je je hout, tweelaags omdat het dak halfrond is. Als alles vast zit, monteer je de roestvrije stalen profielen erop, je monteert de meterkast, de omvormer en klaar ben je.

Leuke investering

Achter me staat Rob Bremer mee te kijken terwijl de hoofdmonteur mij het hout en de profielen aanwijst. Voor de monteurs zit de dag erop. En, tevreden?” vraag ik Rob als ze weg zijn. Rob: Ze liggen precies volgens de planning zoals Paul die bedacht heeft. Het is heel leuk.” We stappen een paar meter naar achteren het dak van de overburen goed te kunnen zien. Omdat je ermee bezig bent, zie je nu overal zonnepanelen, lacht Rob. Een goede investering ook. Hij vertelt waarom iedereen vierentwintig panelen heeft en zij maar achttien. Wij gebruiken wat minder energie. Waarom hebben ze dan toch niet gewoon vierentwintig panelen op hun dak gezet? Dat is niet rendabel. Voor elke kilowattuur boven je eigen gebruik, krijg je minder betaald.

Rob vertelt dat ze in de straat als buren al goed contact hadden. Sinds de zonnepanelen vragen we elkaar steeds naar de hoeveelheid kilowattuur die de panelen de dag ervoor hebben opgeleverd. Dat zal wat worden op de barbecues deze zomer. Rob grinnikt. Zelfs als ik met vakantie ben, kan ik op die app zien hoeveel de panelen thuis, tweeduizend kilometer verderop, opbrengen.”

Bent u benieuwd hoe een business case er in uw situatie uitziet? Start hier!

Liset Hamming Communicatie&PR

Geplaatst op 9 november 2013 door:

Liset Hamming Communicatie&PR

Communicatie&PR