Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 86 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Hoe werken zonnepanelen?

Lees hier alles over de basis

Geplaatst op 24 september 2012 door Paul Dalebout

Zonnepanelen op uw dak vangen met behulp van een serie zonnecellen het zonlicht op en zetten dit om in bruikbare elektriciteit. Met behulp van een omvormer wordt de zonnestroom omgezet in wisselstroom die u direct kunt gebruiken voor al uw elektrische apparaten en zelfs uw elektrische auto.

In Nederland is er zon genoeg om met uw eigen zonnepanelen energie op te wekken. Zelfs in de wintermaanden, of als het bewolkt is, produceren uw zonnepanelen energie.

De-werking-van-zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft hangt af van het aantal kWh (kilowattuur) dat u per jaar verbruikt en hoeveel u daarvan wilt vervangen door zonne-energie. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). Dit is het maximale vermogen dat het paneel levert onder ideale omstandigheden. Een zonnepanelen systeem met een vermogen van 4.000 Wp levert ongeveer 3.600 kWh (kilowattuur) per jaar. Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt per jaar zo’n 4.580 kWh aan stroom. (bron: Nibud 2014)

Stel: U heeft een verbruik van: 2.700 kWh, dan heeft u 12 Economy zonnepanelen nodig (met een opbrengst van 225 kWh per jaar). Bij een verbruik van zo’n 4.000 kWh heeft u 18 Economy zonnepanelen nodig en bij een verbruik van 5.400 kWh heeft u 24 Economy zonnepanelen nodig.

3 soorten zonnepanelen

Onze verschillende merken zonnepanelen zijn te verdelen in 3 types:

Economy-Klein

Economy zonnepaneel

Dit zijn de zonnepanelen met de beste prijs-kwaliteitverhouding.  Het zijn zonnepanelen die zich door de lage kosten het snelst terugverdienen. Dit type is een goede keus als u zonnepanelen puur als financiële investering beschouwt.

Design-Klein

Design zonnepaneel

Designpanelen zijn helemaal zwart, inclusief de montagematerialen. Kies dit type als u wilt dat uw zonnepanelen naast energiebesparend ook mooi tot hun recht komen.

Performance-Klein

Performance zonnepaneel

Deze gedeeltelijk zwarte zonnepanelen hebben het hoogste energierendement per vierkante meter. Dit type is een goede keus als u de meeste zonnestroom uit een beperkt aantal vierkante meters wilt halen.

Zelf stroom leveren aan het elektriciteitsnet

Wekt u meer energie op dan u verbruikt, dan kun u deze extra energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Als ’s nachts uw zonnepanelen geen zonnestroom leveren, maar u wel elektriciteit verbruikt, dan haalt u dit van het net. Aan het eind van ieder jaar wordt de door u afgenomen stroom door uw energieleverancier verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Het verrekenen van deze teruggeleverde stroom wordt salderen genoemd.

Soorten-zonnepanelen

Altijd weten wat uw zonnepanelen opbrengen

In uw meterkast wordt de stroom geregistreerd. Dit gebeurt op de meter die de netbeheerder heeft geplaatst. Deze meter houdt bij hoeveel stroom uw zonnepanelen hebben geleverd en hoeveel energie u van het net hebt afgehaald. Om het maximale uit uw systeem te halen wilt u precies weten wat uw zonnepanelen op ieder moment opbrengen. Daarom is er de gratis OpdeZon Monitoring-App. Deze app geeft u een constant overzicht van uw opgewekte zonne-energie en signaleert tijdig problemen en afwijkingen om verlies van opbrengsten te voorkomen. De OpdeZon Monitoring-app is geschikt voor computer, tablet en smartphone (zowel iOS als Android) en is gratis voor klanten van OpdeZon.

Wilt u ook uw eigen zonne-energie opwekken? Vraag hier uw persoonlijke plan aan!

Paul Dalebout

Geplaatst op 24 september 2012 door:

Paul Dalebout

Specialist Rijden OpdeZon