Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 86 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Verdien aan uw zonnepanelen

Investeer groen en behaal een goed rendement!

Geplaatst op 6 september 2012 door Paul Dalebout

De aanschaf van zonnepanelen is niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook een rendabele investering. U bespaart niet alleen op uw elektriciteitsverbruik, maar u kunt met de zelf opgewekte stroom ook verdienen. U ontvangt namelijk een vergoeding voor alle stroom die u meer opwekt dan u verbruikt en terug levert aan het elektriciteitsnet. Dit wordt saldering genoemd.

Hoe verdien ik met zonnepanelen

Hoe werkt saldering van stroom?

’s Nachts wekken uw zonnepanelen geen stroom op. Stroom die u dan verbruikt neemt u af van het elektriciteitsnet. Aan het eind van ieder jaar wordt de door u afgenomen stroom verrekend met de stroom die u met uw zonnepanelen aan het net heeft teruggeleverd. Dit heet administratieve saldering. Door administratief te salderen gebruikt u het elektriciteitsnet in feite als een batterij en kunt u flink verdienen.

Waar gaan zonnestroom heen

Verdien ieder jaar honderden euro’s en meer!

Voor het stroomgebruik betaalt u ongeveer € 0,07 per kWh aan uw energiemaatschappij. Hierover betaalt u nog eens € 0,14 per kWh aan energiebelasting en btw. In totaal betaalt u dus € 0,21 per kWh voor stroom die u van het elektriciteitsnet afneemt. Dit betekent dat u € 0,21 verdient op elke kWh die u zelf met uw eigen zonnepanelen opwekt.

Als u door saldering uw jaarlijkse energierekening van 6.000 kWh naar 1.000 kWh heeft teruggebracht, bespaart u dus 5.000 kWh. Omgerekend in euro’s verdient u dan € 1.050!  (5.000 x € 0,21)

Terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd is de tijd die nodig is om uw investering in zonnepanelen terug te verdienen. Is het totaal van uw jaarlijkse inkomsten uit zonne-energie hoger dan uw startinvestering, dan zijn uw zonnepanelen terugverdiend. Elke kWh die u daarna nog opwekt, is pure winst!

Stel: U heeft € 8.000 in zonnepanelen geïnvesteerd en wekt daar 5.000 kWh per jaar mee op. U bespaart dan € 1.050 per jaar (5.000 kWh x € 0,21 ) op uw energierekening. De terugverdientijd van uw zonnepanelen is dan 7,6 jaar (€ 8.000 gedeeld door € 1.050).

Terugverdientijd van zonnepanelen

Het berekenen van het rendement van zonnepanelen

Veel mensen kijken niet alleen naar de terugverdientijd, maar ook naar het rendement van een investering in zonnepanelen. Dit kun u vergelijken met het rendement (rente) op een spaarrekening. Het rendement op een spaarrekening is op dit moment zo’n 1,3%. Het rendement op zonnepanelen is gemiddeld tussen de 8 en de 12%! Het is dus een stuk interessanter om uw geld in zonnepanelen te investeren dan op uw spaarrekening te zetten.

Subsidie op zonnepanelen

De belangrijkste subsidie op zonnestroom in Nederland is de btw-teruggave op aanschaf. Dit komt neer op zo’n 21% van de aanschafprijs en kan oplopen tot wel € 2.000! Er zijn ook een aantal lokale subsidieregelingen voor zonnestroom.

Wilt u weten of er in uw regio subsidies van toepassing zijn, neem dan met ons contact op.

Paul Dalebout

Geplaatst op 6 september 2012 door:

Paul Dalebout

Specialist Rijden OpdeZon