Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 84 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Profiteer altijd van uw zonnepanelen

Ook als de zon schijnt maar u niet thuis bent

Geplaatst op 29 augustus 2012 door Paul Dalebout

Zonnepanelen wekken vooral overdag elektriciteit op, dan schijnt de zon immers volop (al is het soms achter de wolken). De meeste huishoudens gebruiken echter vooral ’s ochtends en ’s avonds stroom. Hoe kun u er nou voor zorgen dat u uw zelf opgewekte zonnestroom toch gebruikt? Er zijn eigenlijk twee oplossingen.

Batterij

Oplossing één is om een grote batterij neer te zetten die alle zonnestroom overdag opslaat en ’s avonds weer afgeeft. Dit is technisch gezien geen enkel probleem. Batterijen zijn echter wel nog erg duur (ga er maar gerust van uit dat de investering in de batterij net zo groot is als die in de zonnepanelen). Ook zijn ze de batterijen nog erg groot, wat in veel woningen een probleem vormt.

Salderen

De meest voorkomende oplossing is daarom deze: de zonnestroom die overdag wordt opgewekt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De stroom die het huishouden ’s avonds afneemt van het elektriciteitsnet wordt op de energierekening verrekend met de teruggeleverde zonnestroom. Dit heet salderen.

In feite gebruikt u dan het elektriciteitsnet als batterij. U betaalt hier niets extra’s voor. Energieleveranciers zijn verplicht om de gebruikte stroom van het elektriciteitsnet te salderen met de aan het elektriciteitsnet geleverde zonnestroom.

Wel is het zo dat salderen het meest rendabel is voor de hoeveelheid zonnestroom die u opwekt voor eigen verbruik. Voor de hoeveelheid zonnestroom die na saldering ‘overblijft’ (namelijk de hoeveelheid zonnestroom die u opwekt boven uw eigen verbruik) ontvangt u weliswaar een vergoeding van uw energieleverancier, maar het bedrag dat u daarvoor ontvangt is aanzienlijk lager.

Wekt u binnenkort uw eigen zonne-energie op?

Paul Dalebout

Geplaatst op 29 augustus 2012 door:

Paul Dalebout

Specialist Rijden OpdeZon