Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 86 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Zonnepanelen en vergunningen

Zonnepanelen vaak vergunningsvrij, niet altijd

Geplaatst op 28 augustus 2012 door Paul Dalebout

U overweegt om zonnepanelen op uw woning te plaatsen, maar heeft u daarvoor een vergunning nodig? Het antwoord luidt: in principe niet. Ik beschrijf eerst de situaties waarin u wél een vergunning nodig hebt.

U woont in een monument en u wilt zonnepanelen plaatsen

Als u in een monument woont en zonnepanelen wilt plaatsen, dan heeft u een omgevingsvergunning nodig. Deze kunt u aanvragen bij uw eigen gemeente of via het omgevingsloket. Er zijn sinds 1 januari 2012 overigens wel uitzonderingen van kracht geworden: u hoeft geen vergunning meer aan te vragen bij plaatsing op de achterkant of zijkant van een niet beschermd gebouw (bijvoorbeeld een later bijgebouwde garage).

U woont in een beschermd dorps- of stadsgezicht en u wilt zonnepanelen plaatsen

Als u in een beschermd dorps- of stadsgezicht woont en u wilt zonnepanelen plaatsen, dan geldt dat u eveneens een omgevingsvergunning nodig heeft. Deze kun u aanvragen bij uw gemeente of via het omgevingsloket. Als u niet zeker weet of u in een beschermd dorps- of stadsgezicht woont, kunt u dit ook bij de gemeente navragen. Ook voor bewoners van beschermde dorps- en stadsgezichten gelden sinds 1 januari 2012 uitzonderingen. Deze betreffen met name dat het is toegestaan zonnepanelen te plaatsen op de achterkant (en dus niet op de zijkant zoals bij monumenten) van niet-beschermde gebouwen.

Uw woning is niet beschermd en u wilt zonnepanelen plaatsen

Als u in een niet-beschermde woning woont, mag u zonnepanelen plaatsen zonder daarvoor een vergunning aan te vragen. Mits…. u zich aan de spelregels van het Ministerie van Binnenlandse Zaken houdt.

Richtlijnen ministerie voor het vergunningsvrij plaatsen van zonnepanelen

Samengevat mag u vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen als u in een niet-beschermde woning woont (geen monument of bescherm dorps- danwel stadsgezicht) én de zonnepanelen:

  • op uw dak plaatst
  • bij een schuin dak parallel aan het dak plaatst, ze binnen het dakvlak plaatst en ze in of direct op het dakvlak plaatst
  • bij een plat dak niet dichter bij de dakrand plaatst dan dat de panelen hoog zijn

Wil u de gehele richtlijn van het ministerie lezen, dan kunt u die hier vinden.

Wilt u zonnepanelen (met of zonder vergunning) laten plaatsen? Vraag nu uw OpdeZon Totaalplan aan. 

Paul Dalebout

Geplaatst op 28 augustus 2012 door:

Paul Dalebout

Specialist Rijden OpdeZon