Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 92 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Hoe werken de fiscale voordelen precies

Bij elektrisch rijden op zonne-energie

Bijgewerkt op 17 augustus 2019 - oorspronkelijk bericht 13 maart 2015 door Paul Dalebout

Als u een zakelijke elektrische of hybride auto rijdt, zijn er grote fiscale voordelen te behalen door deze op te laden op zonne-energie. OpdeZon ontzorgt u hier van A tot Z bij. Veel van onze klanten laten de voordelen narekenen door hun boekhouder. Ook hierbij ondersteunt OpdeZon.

Dit blog legt u en uw boekhouder uit welke fiscale voordelen er zijn en hoe ze precies werken.

De fiscale voordelen van een elektrische of hybride auto op zonne-energie

Rijdt u (binnenkort) een zakelijke elektrische of hybride auto? Dan mag u de zonnepanelen en het laadpunt om deze auto mee op te laden ook zakelijk aanschaffen. Zelfs bij plaatsing op uw privé-woning!

De KIA (‘Kleischaligheids InvesteringsAftrek’), de MIA (‘Milieu InvesteringsAftrek’) en de gewone bedrijfseconomische afschrijving zijn dan van toepassing. Bij grote projecten geldt ook nog de EIA (‘Energie InvesteringsAftrek’).

Benieuwd hoe dit in uw situatie uitpakt? Vraag hier uw persoonlijke business case op maat aan.

De voorwaarden om te kunnen profiteren van de fiscale voordelen

Onze eigen boekhouder, Johan Mulder van Abako Administratie in Stompetoren kocht enige tijd geleden zonnepanelen op zijn eigen woning. Deze hebben als doel om zijn zakelijke hybride auto (Toyota Prius) en zijn woning fiscaal aantrekkelijk van zonnestroom te voorzien. Samen met collega accountants en fiscalisten zocht hij uit wat de voorwaarden zijn om de zonnepanelen en laad-infrastructuur zakelijk aan te schaffen om zo te profiteren van de fiscale voordelen. Een uitgebreid verslag hiervan vindt u op onze FAQ. Hieronder de samenvatting.

1 – de elektrische auto moet zakelijk zijn aangeschaft

Als de elektrische auto zakelijk is aangeschaft, dan zijn de kosten van de stroom om de auto op te laden ook zakelijk. De zonnepanelen die deze stroom opwekken kunnen dan ook zakelijk worden aangeschaft. Zelfs als ze thuis op uw privé-woning worden geïnstalleerd.

2 – de zonnepanelen mogen niet aard- en nagelvast zitten

Als de zonnepanelen niet aard- en nagelvast aan de woning verbonden zijn, behoren de zonnepanelen voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting tot het keuzevermogen. De ondernemer mag nu zelf beslissen of ze onder het privé- of ondernemingsvermogen vallen. Om gebruik te maken van de fiscale voordelen dient hij te kiezen voor het ondernemingsvermogen.

3 – de zonnepanelen moeten stroom leveren aan de elektrische auto

Om dit aannemelijk te maken, dienen zowel zonnepanelen als de auto bemeten te worden.
Dit dient separaat van andere apparaten te gebeuren. Technisch gezien moeten beiden daarom op een afzonderlijke groep in de meterkast worden aangesloten. Deze groep dient vervolgens bemeten te worden met een gecertificeerde kilowattuur-meter (‘MID – meter’).

4 – het gebruik van de zonnepanelen moet voor een materieel deel zakelijk zijn

De zonnepanelen die u installeert moeten voor een ‘materieel deel’ zakelijk worden gebruikt om van de fiscale voordelen te kunnen profiteren. ‘Materieel’ wil zeggen ‘ongeveer 10%’. Dit betekent dat u de zonnepanelen voor 90% privé mag gebruiken.

Als u dus meer zonnestroom opwekt dan uw auto verbruikt, mag het merendeel van deze stroom (tot 90%) privé worden gebruikt en blijven de fiscale voordelen toch onverminderd van toepassing. Er zal in deze situatie aan het einde van het jaar een verrekening tussen zakelijk en privé plaatsvinden. De zaak brengt dan de privé verbruikte stroom in rekening aan de privé-persoon.

5 – er moet winst zijn in de onderneming

Om van de fiscale voordelen te kunnen profiteren moet het bedrijf voldoende winst maken. Overigens mogen de regelingen in het geval van een BV één jaar terug en negen jaar vooruit geschoven worden, waardoor de fiscale winst niet persé in het jaar van aanschaf van de zonnepanelen en het laadpunt hoeft te vallen.

Elektrisch rijden op zonne-energie: geheel duurzaam en fiscaal interessant!

Als u uw elektrische of hybride auto oplaadt met zonne-energie, rijdt u dus niet alleen geheel groen en duurzaam… U creëert ook een zeer interessante business case!

Bent u benieuwd hoe deze business case er in uw situatie uitziet? Vraag het hier aan.

Paul Dalebout

Bijgewerkt 17 augustus 2019 door:

Paul Dalebout

Specialist Rijden OpdeZon