Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 86 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Duurzaam rijden met de Tesla Model 3

Maar het kan nóg duurzamer!

Geplaatst op 3 mei 2019 door Jolijn van Vroonhoven

Er is veel te doen over de nieuwe Tesla Model 3, en terecht. Deze auto was in april 2019 de meest verkochte elektrische auto in Nederland. OpdeZon zet voor u op een rij wat er op dit moment bekend is over de auto, het opladen en het duurzaam rijden met de Tesla Model 3.

Geduld is een schone zaak, maar na drie jaar wachten is ie er: de Tesla Model 3, een duurzaam en minimalistisch snelheidsmonster. Het oog valt direct op het stijlvolle interieur. De Model 3 kent bijna geen (draai)knoppen, want het volledige dashboard is geüpload naar een 15’’ touchscreen. Maar niet alleen het uiterlijk is vooruitstrevend. Voor welke uitvoering u ook kiest, met de actieradius zit het wel goed. Met een bereik tussen de 415 en 560 km, rijdt de Model 3 voor alle concurrenten uit. En sinds april 2019 heeft u er al een vanaf € 47.800. Het grote voordeel: slechts 4% bijtelling. Maar het kan nog voordeliger als u uw Tesla Model 3 met uw eigen zonnepanelen oplaadt.  Lees hier hoe een klant van OpdeZon het ervaart om met een Tesla Model 3 op zonne-energie te rijden.

Tesla Model 3 Interieur Dashboard

Tesla Model 3 uitvoeringen

Op dit moment zijn er in Nederland drie uitvoeringen van deze elektrische auto beschikbaar. De duurste is de Performance (€ 68.200), gevolgd door de Long Range (€ 58.300). Sinds april 2019 is ook de Standard Range Plus te bestellen (€ 47.800). Dit is de vereenvoudigde uitvoering die nog net in de 4% bijtellingsregeling valt. De Model 3 is verkrijgbaar in vijf kleuren: Solid Black, Midnight Silver Metallic, Deep Blue Metallic, Pearl White Multi-Coat en Multi-Coat Red. Vervolgens is te kiezen voor 18’’, 19’’ of 20’’ wielen. Als de Model 3 uiteindelijk besteld is, is er voor deze schone zaak nog iets meer geduld nodig: de levertijd is momenteel ongeveer 2 à 3 maanden.

Het interieur van de Tesla Model 3 is minstens zo stijlvol als het exterieur, al valt de afwerking wat tegen. De auto opent zich met een Tesla pas of met een smartphone. Laat u de pas thuis, dan moet u de weg op met een opgeladen auto én telefoon. De Model 3 biedt ruimte aan vijf volwassenen en heeft 542 liter laadruimte in de kofferbakken voor- en achterin. Maar laten we eerlijk zijn: het meest indrukwekkende aan het interieur van de Tesla Model 3 is het dashboard, of eigenlijk het ontbreken van een dashboard. Alles is te regelen via het 15’’ touchscreen, zelfs het openen van het dashboardkastje. Om het nog makkelijker te maken is er spraakbediening.

Eigenschappen van de Tesla Model 3

Belangrijker dan het uiterlijk zijn natuurlijk de technische aspecten. De Tesla Model 3 Performance is de snelste uitvoering en schiet binnen 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 261 km/u. De Model 3 heeft met twee elektromotoren een totaal vermogen van 462 pk en een accucapaciteit van 75 kWh. De actieradius ligt tussen de 330 en 665 km, afhankelijk van de (weers)omstandigheden. In de dagelijkse praktijk heeft de Tesla Model 3 Performance een WLTP bereik van 530 km. Over de vraag of je op vakantie kan met een Tesla Model 3 bestaat nog enige discussie, maar vanuit onze achterban horen wij positieve ervaringen. Een reis van 1000 kilometer is met 3 tussenstops van 1,5 uur prima te doen. En op de vakantiebestemming kan de auto gewoon opladen aan het stopcontact, want op vakantie heeft u immers alle tijd. 

Opgeladen en duurzaam op weg

Het opladen kan thuis via een stopcontact of via een (publieke) laadpaal met een Type 2 of CCS oplader. Hoe lang het opladen duurt is afhankelijk van de laadpaal. Thuis, met een Type 2 lader aan een 3-fase laadpunt doet de Tesla Model 3 er zo’n 8 uur over, met een CCS oplader langs de snelweg duurt het opladen slechts 30 minuten. Vindt u 8 uur te lang? Sneller opladen is mogelijk door gebruik te maken van een ‘smart charging’-systeem. Door slim te laden laadt u niet alleen sneller. Ook voorkomt u overbelasting van uw elektriciteitsaansluiting en het aanschaffen van een zwaardere netaansluiting.

Het volledig opladen van de Model 3 kost gemiddeld tussen de € 14 en € 17 per laadsessie, uitgaande van de gemiddelde Nederlandse energieprijs van € 0,23 per kWh. Dit kan goedkoper én duurzamer. Door het aanschaffen van zonnepanelen spaart u al vanaf dag één de dure stroom van grote energieleveranciers uit. Door te rijden op uw eigen zonnestroom reduceert u de CO₂ uitstoot tot 0, wat de duurzame Tesla Model 3 nog duurzamer maakt. Om de Tesla Model 3 ook ‘s nachts op te laden met zonne-energie is er de Tesla Powerwall. Deze compacte thuis-batterij slaat overdag de zonne-energie van de zonnepanelen op om de woning ‘s avonds van zonnestroom te voorzien. Op deze manier wordt u grotendeels onafhankelijk van het elektriciteitsnet en leeft én rijdt u op uw eigen, duurzame zonnestroom.

Tesla Model 3 Red

Financiële kosten en voordelen

Het aanschaffen van een Tesla Model 3 vraagt om een zekere investering. Daarnaast vragen de Performance en Long Range een stevige bijtelling van 4% tot € 50.000 en van 22% over het bedrag daarboven. Deze hogere bijtelling kan oplopen tot meer dan € 200 per maand. Ook is het mogelijk om de auto te leasen. Voor de Tesla Model 3 Standard Range Plus betaalt u per maand vanaf € 599 exclusief btw. Voor de Tesla Model 3 Long Range is dit € 697 exclusief btw. En voor de Tesla Model 3 Performance betaalt u per maand vanaf € 809 exclusief btw. De onderhoudskosten van de Tesla Model 3 zijn afhankelijk van het individuele gebruik, maar zijn aanzienlijk lager dan bij een fossiele auto. Tesla biedt in elk geval de mogelijkheid een onderhoudsplan af te sluiten. 

Of u nu een Tesla Model 3 koopt of leaset, elektrisch rijden biedt fiscale voordelen. Zo betaalt u geen aanschafbelasting (BPM) en geen wegenbelasting (MRB). Ook kan aanspraak gemaakt worden op de Milieu-investeringsaftrek (de MIA-regeling), die de mogelijkheid geeft om maximaal 27% van € 40.000 (= € 10.800) van de aanschafkosten af te trekken van de fiscale winst. Als u het elektrisch rijden combineert met zonnepanelen, dan profiteert u van nog meer fiscale voordelen. Zoals de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de MIA-regeling of de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL). Bij grote installaties kan nog gebruik gemaakt worden van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Heeft u geen ruimte voor zonnepanelen of is uw dak niet geschikt? Dan biedt een carport of een pergola de oplossing om te profiteren van fiscale voordelen en om duurzamer te wonen en te rijden.

Nog duurzamer rijden met de Tesla Model 3

De Tesla Model 3 is een duurzaam en minimalistisch snelheidsmonster. De afwerking valt wat tegen, maar zelfs dan heeft de auto een stijlvol en modern interieur en exterieur. De Model 3 is met zijn grote actieradius de meeste andere elektrische auto’s ver voor. Het opladen duurt thuis 8 uur, maar onderweg is de auto snel op te laden in slechts 30 minuten. De Model 3 is op grijze stroom al flink zuiniger dan een fossiele auto, maar ook de Tesla kan nog groener rijden.

Dus begin vandaag nog met rijden op zonne-energie!

Jolijn van Vroonhoven

Geplaatst op 3 mei 2019 door:

Jolijn van Vroonhoven

Redacteur Rijden OpdeZon