Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 86 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Basisbegrippen

Watt betekenen al die begrippen?

Geplaatst op 22 september 2012 door Paul Dalebout

In dit blog ga ik in op de begrippen die u tegenkomt als u met zonne-energie aan de slag gaat.

Vermogen (watt, W)

Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in watt. Eén watt is de hoeveelheid stroom die per seconde verbruikt of geproduceerd wordt. Het aantal watt van een zonnepaneel geeft dus aan hoeveel zonnestroom er per seconde door het paneel geproduceerd wordt.

Piek vermogen (wattpiek, Wp)

Het vermogen van zonnepanelen variëert naarmate er meer of minder licht op valt. Om het vermogen van een zonnepaneel aan te kunnen geven, wordt het begrip ‘piek vermogen’ gehanteerd. Piek vermogen wordt aangeduid in wattpiek (Wp). Het aantal wattpiek van een zonnepaneel geeft aan hoeveel watt het zonnepaneel onder ideale omstandigheden levert. Een gangbaar piek vermogen van een zonnepaneel is 250 Wp. Een zonnepaneel van 250 Wp houdt dus in dat het onder ideale omstandigheden 250 watt levert.

Basisbegrippen

Opbrengst (kilowattuur, kWh)

Wat de zonnepanelen in een uur aan zonnestroom produceren, noemen we de uuropbrengst. Als zonnepanelen met een vermogen van 250 watt een uur lang zonnestroom produceren, krijgt u een opbrengst van 250 wattuur.

De jaaropbrengst van zonnepanelen wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit wordt zo gedaan omdat het om een grote hoeveelheid gaat. Eén kilowattuur is hetzelfde als 1.000 wattuur. Een gemiddeld zonne-­energie systeem van 15 zonnepanelen levert per jaar zo’n 3.375 kWh per jaar.

Wilt u weten hoe zonnepanelen werken? Kijk dan hier.

Verbruik (kilowattuur, kWh)

Voordat u zonnepanelen aanschaft is het belangrijk om te weten wat u per jaar aan stroom verbruikt. Zo kunt u eenvoudig berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt om in uw jaarlijks stroomverbruik te kunnen voorzien. Uw verbruik is het totaal van alles wat er in uw huis aan stroom wordt afgenomen (lampen, televisie, wasmachine en andere elektrische apparaten).

Omdat het verbruik per jaar meestal om een grotere hoeveelheid gaat, drukken we dit uit in kilowattuur. U kunt uw jaarlijks stroomverbruik terugvinden op de jaarrekening van uw energieleverancier. Een gemiddeld Nederlands gezin van 4 personen verbruikt per jaar gemiddeld 4.580 kWh aan stroom. (bron: Nibud 2014)

Wilt u weten wat u kunt besparen met OpdeZon zonnepanelen? Vraag nu uw OpdeZon Totaalplan aan.

Paul Dalebout

Geplaatst op 22 september 2012 door:

Paul Dalebout

Specialist Rijden OpdeZon