Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 91 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Een kijkje achter de schermen bij LG

”Schoon, groen en innovatief”

Bijgewerkt op 14 augustus 2019 - oorspronkelijk bericht 31 juli 2019 door Jolijn van Vroonhoven

LG wil graag een nauwe band onderhouden met de wederverkopers en installateurs van hun zonnepanelen (de zogenaamde LG Solar Partners). En dat doen ze goed! Als Solar Partner van LG krijgen we bij OpdeZon als eerste updates en ontvangen we de nieuwste producten. Maar afgelopen juni stond er iets heel speciaals op de planning voor onze specialist Marijn: een kijkje achter de schermen van LG in Seoul, Zuid-Korea.

Aangezien we niet met het hele team van OpdeZon naar Zuid-Korea konden vliegen, vroegen we Marijn om tijdens de reis een aantal foto’s te maken en om achteraf al zijn ervaringen met ons te delen. Het eindresultaat: 480 foto’s en een enthousiast vertellende Marijn.

Blij verrast en vol verwachting

‘‘Het was top’’, zegt Marijn samenvattend. ‘‘De eerste dag stond in het teken van kennismaken. Met een groep van zo’n vijftien mensen uit Nederland en België werden we welkom geheten in het hoofdgebouw van LG en werden de plannen besproken. Tijdens het avondeten werd wel duidelijk dat iedereen hetzelfde gevoel deelde: we waren blij verrast en vol verwachting.’’

zonnepanelen lg pro
De zonnepanelen op het dak van de LG fabriek in Gumi

Achter de LG schermen in Gumi

Marijn: ‘‘En daar liepen we de volgende ochtend dan in witte jassen en met witte petjes, door de LG Solar Factory in Gumi. Van cel tot paneel, we kregen het hele productieproces van zonnepanelen te zien. Elke stap in het proces werd uitgebreid uitgelegd. Opvallend was het aantal tests. Bij elke stap in het productieproces wordt getest of de cel en het zonnepaneel wel goed werken en wordt er waar nodig extra schoongemaakt. Het hele proces is zoals verwacht hightech en alle stappen sluiten nauw op elkaar aan. Toch zit er nog veel handmatig werk tussen. Zo worden de zonnecellen met de hand in het montageproces geplaatst!

De rode lijn van LG is doorontwikkelen, doorontwikkelen en doorontwikkelen. Momenteel zijn ze bezig met het ontwikkelen van nieuwe zonnepanelen van 405 watt. LG wil duidelijk voorloper zijn en blijven als het gaat om het vermogen en de kwaliteit van zonnepanelen.”

Test hagelstenen zonnepaneel
Test met hagelstenen op zonnepanelen

Het nieuwste van het nieuwste, en ook nog smart

Maar LG is niet alleen op het gebied van zonnepanelen vooruitstrevend. Marijn: ‘‘De volgende dag bezochten we de showroom van LG en daaruit bleek al snel dat LG voorloper wil zijn en blijven op talloze gebieden. Van de chemische en medische branche tot domotica, de elektronica in onze huizen. Ik word persoonlijk erg enthousiast van domotica. LG heeft inmiddels een kledingkast die schudt om je kleding stofvrij te houden en een oprolbare televisie. Ze zijn ook erg bedreven in de integratie tussen apparaten en zorgen dat alle apparatuur ‘smart’ is. Zo scant jouw koelkast straks jouw boodschappen, geeft je een recept en zet meteen de oven aan. Het is geweldig om te zien wat er allemaal al kan.

LG is ook druk bezig met het verbeteren van de batterijen die in elektrische auto’s gaan. Met concurrenten als Tesla moeten ze natuurlijk snel ontwikkelen en de capaciteit van batterijen zien te vergroten. Als specialist bij OpdeZon is dit een ontzettend interessante ontwikkeling om te volgen.’’


In de fabriek

Kritiek van en aandacht voor de installateurs

‘‘De derde dag bracht ons ook naar het hoofdkantoor in de Twin Towers. De binnenkomst was al een ervaring op zich. Alle camera’s en telefoons werden afgeplakt en we werden met de hand gescand. Het gesprek dat op het kantoor ontstond was net zo serieus en was gefocust op LG in Europa. Er werd ons nadrukkelijk gevraagd onze ervaringen te delen, wat kritische kanttekeningen van installateurs opleverde.

Dat LG snel wil doorontwikkelen werd door iedereen in de zaal begrepen. Maar bij ieder nieuw zonnepaneel met een verhoogd vermogen, gaat de prijs omhoog. Het verloop van zonnepanelen is hoog, de prijsstijging dus ook. Zo gebeurt het meer dan eens dat je zonnepanelen hebt besteld, maar dat er geen communicatie is over wat er precies geleverd gaat worden. Vervolgens ontvang je een nieuwere, duurdere versie. Dit prijsverschil moet je als installateur zelf opvangen, de klant is namelijk akkoord gegaan met een lagere prijs voor de zonnepanelen.

Deze informatie was nieuw voor LG en ze ontvingen de kritiek met open armen. Ze erkennen dat ze door de focus op doorontwikkeling de achterban van installateurs een beetje uit het oog verloren zijn. Ze geven aan dit serieus op te gaan pakken. Wij hebben er in ieder geval vertrouwen in en voelen ons gehoord.’’
Marijn OpdeZon

Vrijheid, blijheid en afscheid

‘‘Na alle technologische hoogstandjes is er gelukkig ook tijd om de sfeer in Seoul te proeven en de cultuur te ervaren. Verkleed in de traditionele kleding van een koning loop ik langs een van de vele tempels en kijk ik naar Zuid-Korea als een schoon, groen en innovatief land. En zo kijk ik ook naar LG: schoon, groen en innovatief.’’

Wilt u ook graag LG zonnepanelen op uw dak?
Vraag hier meer informatie aan!

Jolijn van Vroonhoven

Bijgewerkt 14 augustus 2019 door:

Jolijn van Vroonhoven

Redacteur Rijden OpdeZon