Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 92 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Vragen over zonnepanelen

op uw privé-woning

Hier vindt u vragen en deskundig advies over de zonnepanelen.
Heeft u een vraag die niet behandeld wordt, stel deze dan hier.

FAQ Zonnepanelen

OpdeZon werkt met drie typen zonnepanelen Economy, Design en Performance.

Economy zonnepanelen
Het eerste type zijn de Economy zonnepanelen. Dit zijn de zonnepanelen met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het zijn de zonnepanelen die zich door de lage kosten het snelst terugverdienen. Dit type is een goede keus als u zonnepanelen puur als financiële investering beschouwt.

Design zonnepanelen
Het tweede type zijn de designpanelen (geheel zwarte zonnepanelen). Designpanelen zijn helemaal zwart, elk onderdeel, ook de montagematerialen. Dit type zonnepanelen is een goede keus als het uiterlijk van uw zonnepanelen belangrijk is.

Performance zonnepanelen
Het derde type zonnepanelen zijn de Performance zonnepanelen. Dit zijn de geheel zwarte zonnepanelen met het hoogste energie rendement per vierkante meter. Dit type is een goede keus als u de meeste zonnestroom uit een beperkt aantal vierkante meters wilt halen.

Lees hier meer over de zonnepanelen in ons portfolio.

Hoeveel zonnestroom een zonnepaneel produceert, hangt vooral af van het type zonnepaneel. Daarnaast spelen de locatie, oriëntatie (de windrichting) en de hellingshoek van het zonnepaneel en de eventuele schaduw op de zonnepanelen en rol.

Grofweg kunt u stellen dat één zonnepaneel genoeg stroom levert voor 1.000 elektrische kilometers per jaar.

De exacte opbrengst in uw situatie rekenen wij graag voor u door in het Rijden OpdeZon Totaalplan. Deze kunt u hier aanvragen.

In Nederland mag u de zonnestroom die uw zonnepanelen opwekken, verrekenen met de stroom die uw elektrische auto of huis verbruiken. De zonnestroom die u niet direct in de elektrische auto of woning gaat, levert u dan aan het net. De terug geleverde zonnestroom mag u aftrekken van de hoeveelheid stroom die u van het net haalt op de momenten dat uw zonnepanelen geen zonnestroom leveren. Alle middagen dat u op uw kantoor hard zit te werken terwijl de zon schijnt mag u dus verrekenen met wat u ’s avonds gebruikt om de auto op te laden. Dat heet administratieve saldering. Door administratief te salderen, gebruikt u het net eigenlijk als een batterij.

Wilt u weten hoe saldering in uw situatie uitpakt? Wij rekenen het graag voor u door in het Rijden OpdeZon Totaalplan voor uw situatie!

Nee. Wekken uw zonnepanelen meer stroom op dan uw elektrische auto en privé-woning samen verbruiken? Dan krijgt u voor de extra stroom slechts € 0,05 / kWh ex btw (in plaats van de € 0,20 die binnen het eigen verbruik geldt). Het verschil zit in de Energiebelasting die u binnen uw eigen verbruik uitspaart en die boven uw eigen verbruik geen rol meer speelt.

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft hangt van uw doel af. Wilt u uw elektrische auto 100% op zonne-energie laten rijden? Dan heeft u voor elke 1.000 km die u jaarlijks rijdt één zonnepaneel nodig. Bij 20.000 kilometers per jaar kunt u dus toe met ongeveer 20 zonnepanelen.

Daarnaast kunt u natuurlijk uw zonne-energiesysteem ook gebruiken voor uw privé stroomverbruik. Ook als u de zonnepanelen zakelijk aanschaft. Een gemiddelde woning gebruikt zo’n 5.000 kWh en hier zijn nog eens ongeveer 20 zonnepanelen voor nodig.

Wilt u weten hoeveel zonnepanelen in uw situatie nodig zijn? Vraag dan het Rijden OpdeZon Totaalplan voor uw situatie aan!

Simpel gesteld veranderen er op uw energierekening 2 posten:

1. Het jaarbedrag dat u aan uw energieleverancier voor uw afgenomen stroom betaalt (0,06 euro per kWh)
2. De belasting die u betaald over de afgenomen stroom (0,14 euro per kWh)

Beide posten gaan naar beneden omdat u minder stroom gaat afnemen. Alle andere posten blijven gelijk.

Lees op onze blog meer over wat er op uw energierekening verandert na het installeren van uw zonnepanelen.

Alle producten van OpdeZon voldoen aan alle nationale en internationale certificeringen die vereist zijn op de Europese markt. Kort gezegd voldoen al onze materialen aan de strengste Europese normen en richtlijnen. Op de zonnepanelen zelf zit bovendien 12 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie. Onze omvormers hebben 12 jaar productgarantie.

Op onze productpagina vindt u meer informatie over onze zonnepanelen en garanties.

Of zonnepanelen nut hebben bij schaduwvorming hangt af van hoe groot de invloed van de schaduwvorming is. Om dit vast te stellen voeren wij een 3D simulatie uit. Deze analyse bepaalt hoeveel zonnepanelen er waar geplaatst worden en welk type omvormer en optimizers we inzetten. Lees hier op ons blog meer over het effect van schaduw op zonnepanelen.

OpdeZon werkt standaard met technologie die het effect van schaduw beperkt. Wilt u rijden op zonne-energie, maar twijfelt u over de schaduw op uw dak? Vraag dan het Rijden OpdeZon Totaalplan aan voor uw situatie en wij rekenen alles voor u door!

Ja, absoluut. Hoe dichter op het zuiden hoe meer de zonnepanelen opbrengen, maar zonnepanelen op het westen of het oosten brengen toch nog zo’n 85% op ten opzichte van zonnepanelen die op het zuiden liggen. De opbrengst neemt dus wel enigszins af maar het installeren van zonnepanelen kan zeker nog steeds een goede investering zijn. De hoeveelheid zonnestroom die zonnepanelen opbrengen, hangt overigens ook van de helling van het dak en van de hoeveelheid schaduw af. Bij daken op het noorden en zeker als deze daken ook nog een steile hellingshoek hebben, gaat de opbrengst verder naar beneden en kan het zo zijn dat de installatie van zonnepanelen niet rendabel genoeg is.

Wilt u weten hoe rendabel de zonnepanelen op uw dak zijn? Vraag dan ons Rijden OpdeZon Totaalplan aan en wij rekenen het precies voor u door!

Wij installeren onze zonnepanelen op alle gangbare schuine en platte daken. Dit zijn meestal daken met dakpannen of bitumen daken. Heeft u een minder alledaagse dakbedekking, dan is het vaak ook mogelijk om zonnepanelen te installeren. Wij denken hierin graag mee. Dat betekent dat we, als het nodig is, contact opnemen met de constructeur van het dak en met de dakdekker.

Nee, OpdeZon werkt uitsluitend met opdak zonne-energie systemen. De zonnepanelen mogen namelijk niet zakelijk op de privé-woning worden geplaatst als de zonnepanelen nagelvast met de woning zijn verbonden. Worden ze wel nagelvast geïnstalleerd (zoals bij een indak systeem het geval is), dan gelden de zakelijke fiscale voordelen niet.

Nee, in principe heeft u geen vergunningen nodig om zonnepanelen te installeren. U moet wel een vergunning aanvragen als u in een monument of in een beschermd dorps- of stadsgezicht woont. U moet ook een vergunning aanvragen als u zich niet houdt aan de voorschriften zoals opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees onze blog als u meer over vergunningen voor zonnepanelen wilt weten.

Ja, zonnepanelen werken juist goed als het koud is. Dit komt doordat de stroom beter wordt geleid als het koud is. Maar als er sneeuw op de zonnepanelen ligt (waardoor het licht wordt tegengehouden) leveren de zonnepanelen geen zonnestroom op.

Zonnepanelen wekken zonnestroom op onder invloed van licht. Als de zon niet schijnt, is er nog steeds licht en dus wekken de zonnepanelen dan nog steeds stroom op. Het is wel zo dat als de zon schijnt de zonnepanelen beduidend meer zonnestroom opwekken. Pas als er helemaal geen licht is (’s nachts) leveren de zonnepanelen geen zonnestroom.

De zonnepanelen zelf gebruiken geen stroom om stroom op te wekken. De omvormer verbruikt wel enige stroom. Dit is zo’n 30 kWh / jaar (dat komt overeen met 7,50 euro).

De zonnepanelen gaan gegarandeerd 25 jaar mee. Op de zonnepanelen zit namelijk een vermogensgarantie van 25 jaar. De vermogensgarantie houdt in dat de zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 83,6% opleveren van wat ze in het eerste jaar opleveren.

Dit is het elektronische apparaat dat de gelijkstroom die van de zonnepanelen komt omzet in de wisselstroom waar het elektriciteitsnet op werkt.

Load More