Direct advies: 085 - 76 03 976
9.210 92 reviews
Start met Rijden OpdeZon 
>

Vragen over de Tesla Powerwall

altijd elektrisch rijden op zonne-energie

Hier vindt u een lijst met vragen en deskundig advies over de Tesla Powerwall.
Heeft u een vraag die niet behandeld wordt, stel deze dan hier.

FAQ Tesla Powerwall

De Tesla Powerwall is een oplaadbare lithium-ion batterij gemaakt door Tesla Motors voor klein-zakelijk en thuisgebruik. Hij slaat de elektriciteit die u overdag met uw zonnepanelen produceert op. Deze elektriciteit gebruikt u ’s avonds in uw woning en om uw elektrische auto mee op te laden. Hoe dit technisch precies werkt is goed te zien in dit schema.

De Tesla Powerwall is primair bedoeld voor consumenten met eigen zonnepanelen. Zij slaan hun zonnestroom overdag op om deze ’s avonds te verbruiken. Ook voor huishoudens zonder zonnepanelen kan de Powerwall worden ingezet. Dit is met name interessant in regimes met variabele prijzen. Stroom wordt dan ingekocht en opgeslagen op goedkope momenten en uit de Powerwall gehaald op dure momenten.

Eén Tesla Powerwall slaat tot 6,4 kWh elektriciteit op. Dit is de stroom die 10 zonnepanelen op een zuiddak gemiddeld per dag produceren. Een hybride auto met kleine accu kan hier geheel mee opladen. Een grotere hybride (12 kWh) of een Tesla Model S (tot 90 kWh) heeft nog wel wat meer nodig.De Tesla Powerwall kan in serie worden geschakeld waardoor in totaal 57,6 kWh kan worden opgeslagen (bij 9 geschakelde Powerwalls).

Op 6,4 kWh kunnen de koelkast en de vriezer meerdere dagen werken. Uw wasmachine en droger kunt u er 3 keer mee laten draaien. Een televisiescherm kan er 64 uur mee vooruit en een laptop zelfs 128 uur.
De inhoud van de Tesla Powerwall is gelijk aan twee-derde van het gemiddelde gebruik in een woning.

Wie wil er niet gespaard blijven bij een stroomstoring? Zeker als u zonnepanelen op uw woning heeft! Dit is met de Tesla Powerwall mogelijk geworden. De Tesla Powerwall kent namelijk twee varianten. De basisvariant is alleen geschikt om zonnestroom op te slaan en op een later moment te gebruiken. De backup variant dient als volwaardige stroombron als het elektriciteitsnet in storing is.

Tot op zekere hoogte zeker wel. De mate van onafhankelijkheid hangt af van het aantal zonnepanelen dat u heeft, uw laadgedrag en het elektrische verbruik in uw woning. Berekeningen laten zien dat in een gemiddelde situatie een onafhankelijkheid van zo’n 60% wordt gerealiseerd. Dit betekent dat 60% van de gebruikte stroom afkomstig is van de eigen zonnepanelen.

Bekijk ook deze inspirerende introductie van de Tesla Powerwall door Elon Musk.

De Tesla Powerwall kan gebruikt worden in combinatie met elk merk en type zonnepaneel. De technische koppeling is met de omvormer. Vooralsnog werkt de Tesla Powerwall uitsluitend met 1-fase SolarEdge omvormers die vanaf week 40 in 2014 zijn geproduceerd. Tesla verwacht de Powerwall later ook voor 3-fase SolarEdge omvormers beschikbaar te maken.

Het laadpunt van uw elektrische auto is niet rechtstreeks gekoppeld aan de Tesla Powerwall, maar via de meterkast. De in de Powerwall opgeslagen stroom kan hierdoor gebruikt worden door elk apparaat in de woning en door elke auto die bij de woning wordt opgeladen. U kunt dus elk merk elektrische of hybride auto met de Powerwall opladen.

Nee, het gebruik van de Tesla Powerwall is onafhankelijk van uw energieleverancier. Bij welke leverancier u ook zit, u kunt de Tesla Powerwall plaatsen.

De Tesla Powerwall kent nu al de volgende voordelen:

  • Met de Tesla Powerwall bent u deels onafhankelijk van het elektriciteitsnet
  • Als u de backup variant plaatst, bent u ook bij een stroomstoring voorzien van elektriciteit
  • Met de Tesla Powerwall gebruikt u uw eigen zonnestroom, ook als de zon al lang onder is
  • Met de Tesla Powerwall bent u een voorloper in de nieuwe werkelijkheid die wij samen creëren

De Tesla Powerwall kost indicatief € 7.000 euro ex. btw inclusief volledige installatie en werkende oplevering. Hiervoor leveren wij de Tesla Powerwall, de StorEdge interface naar de SolarEdge omvormer en een digitale meter op uw hoofdaansluiting. Tesla communiceert zelf een prijs van € 3.000 of € 3.500. Die prijs heeft echter alleen betrekking op de Powerwall zelf.

Voor de backup variant (waarmee u ook bij een stroomstoring elektriciteit heeft) zal een nog onbekende meerprijs gaan gelden.

Ja, die zijn er onder omstandigheden. Als u uw elektrische auto zakelijk rijdt en om die reden uw Zonne-Energie Systeem en uw laadinfrastructuur ook zakelijk aan hebt laten leggen, dan kunt u ook de Tesla Powerwall zakelijk aanschaffen. U profiteert dan van de gewone bedrijfseconomische afschrijving en van de KIA (Kleinschaligheids Investeringsaftrek).

Er is op dit moment nog geen financiële business case voor de Tesla Powerwall. Dit verandert als prijzen over de tijd variabel worden (u kunt dan arbitreren door op goedkope momenten op te slaan en op dure momenten te gebruiken of zelfs te verkopen). Vanaf 2017 zullen hierin in Nederland de eerste stappen worden gezet.

Een andere business case ontstaat wanneer opgeleverde stroom niet meer per definitie dezelfde prijs oplevert als afgenomen stroom (‘saldering’, momenteel wettelijk vastgelegd). Ook dan wordt arbitrage mogelijk. Met het verlaten van het salderingsprincipe zal volgens minister Kamp vanaf 2020 worden aangevangen.

Tesla geeft tien jaar productgarantie op de Tesla Powerwall. Daarnaast geeft OpdeZon twee jaar garantie op de installatie.

Leest u alle technische specificaties zoals afmetingen en gewicht in het datasheet Tesla Powerwall.

Nee, de Tesla Powerwall is onderhoudsvrij.

OpdeZon gaat de Tesla Powerwall binnenkort bij klanten installeren. We verwachten de eerste installaties op korte termijn uit te kunnen voeren.

Bent u geïnteresseerd in de Tesla Powerwall? Meldt u zich dan via onze contact pagina.

Load More